Handbollsskola på turné i Helsingborg

Det är sjunde året i rad som OV Helsingborg arrangerar sommarskola där barn som går på fritids får testa på handboll. Mellan den 12 och 30 juni åker klubben runt till 40 skolor i Helsingborg med omnejd.

Under en timme får Brunnsparksskolans elever testa på handboll.
Bild: Emil Langvad

Sommarskolan har sin bakgrund i samhällsprojektet “Handbollsskola för alla” som OV Helsingborg driver sedan sju år tillbaka. De håller i handbollsträningar eller läxhjälp, hos vissa både och, veckovis på sju skolor i Helsingborg: Söderskolan, Slottvångsskolan, Wieselgrensskolan, Västra Berga skola, Nanny Palmkvistskolan, Drottninghögskolan samt Anneroskolan.

Mats Jacobson från OV Helsingborg är projektansvarig tillsammans med Lars Persson. Mats Jacobson menar att sommarlovet inte är förenat med glädje för alla barn. Saknaden av rutiner och kompisar kan vara påfrestande, liksom att leva i ett hem där ekonomin är tuff. Den vetskapen blev embryot till sommarskolan, menar han och fortsätter:

– Därför är huvudsyftet att ge barnen ett fint sommarminne, inte att de nödvändigtvis ska börja spela handboll.

Sedan starten har sommarskolan vuxit. I år är det drygt 3 500 barn i åldrarna 6-12 år som får prova på handboll. Det är totalt 17 tränare som håller i passen. De är själva aktiva inom handbollen och en del är anställda via kommunens sommarpraktik.

– Vi brukar anordna lovaktiviteter för barn. Just under sommarskolan håller vi totalt i 108 pass, säger Mats Jacobson.

Mats Jacobson är projektansvarig för sommarskolan. Under de senaste två veckorna har OV Helsingborg besökt alla 40 skolor. Den här veckan gör de återbesök på några av dem. Bild: Emil Langvad

Wilma Andersson, sex år, är i full gång med att öva skott.

– Jag tycker det är jätteroligt, säger hon och ger tummen upp.

Hittills har barnen övat passningar och skott. Snart är det dags för match. Även om Wilma Andersson tycker det är kul med handboll blir det antagligen ingenting hon fortsätter med. Hon har nämligen fullt upp med andra fritidsaktiviteter.

– Jag går på gymnastik, simning och fotboll redan så jag tror inte att jag hinner.

Wilma Andersson testar på handboll för första gången.
Bild: Emil Langvad

Victoria Hjoberg är grundlärare i fritidshem på Brunnsparksskolan i Helsingborg.

– Barnen tycker det är kul att det kommer hit några som verkligen kan sin grej. Man ser på barnen att de har jätteroligt, säger hon.

Att OV Helsingborg kommer till skolan underlättar logistiken för skolpersonalen. Brunnsparksskolan har haft besök av sommarskolan förr.

– Vi vill ju att barnen ska röra på sig och testa på olika sporter, säger Victoria Hjoberg.

Victoria Hjoberg menar att samarbetet med föreningslivet passar extra bra eftersom Brunnsparksskolan har en hälsoprofil.
Bild: Emil Langvad

Enligt Centrum för idrottsforskning har föreningsidrottandet hos barn och unga minskat under de senaste tio åren.

Men för OV Helsingborg har intresset snarare ökat.

– I dag har klubben en positiv växtvärk. Vi har vuxit mycket under de senaste sju, åtta åren. Det var ett litet hack i kurvan under pandemin, men nu är vi på väg upp igen, berättar Mats Jacobson.

Efter en timmes träning är det dags för de lite äldre barnen som går på fritids att ta vid. Under måndagen fortsätter skolturnén för OV Helsingborg.

Tränaren Sarah Nihlmar är själv aktiv i OV Helsingborg och spelar i damjuniorerna.
– Det viktigaste är att barnen här i dag har kul, säger hon.
Bild: Emil Langvad

Se fler nyheter