HAND THE BALL – ETT SCHYSST UPPLÄGG SOM SPRIDER SPORTEN

Inspirationen har hämtats i Danmark, rötterna hittar vi i streethandbollen och ett socialt projekt riktat mot Kenya och Tanzania. VM-året 2023 stöps allt om till svenskt skol- och föreningsformat i Arenans B-hall. “Jag tog med mig idéerna hem från Kolding när jag var tränare där”, berättar spelar- och ledarprofilen Ingemar Linnéll. På golvet drillar hans dotter, ex-proffset och expertkommentatorn Jennie Linnéll, lokala idrotts- och fritidslärare i lekfull handbollspedagogik.

En viktig komponent i projektet Hand the Ball är den gröna mjukisbollen. Enkla regler och övningar, schysst spel och mer lek än tävlingsfokus – tillsammans ska det leda till inkludering. Det är ingen tillfällighet att Ingemar Linnéll, som blivit svensk mästare (IK Heim 1981 o 1982) som spelare och dansk mästare (Kolding 2009) som tränare, initialt valde att sprida konceptet i det socialt utsatta Järvaområdet i Stockholm.

“Det ger alltid input att träffa kollegor”, säger Joachim Hansson på Anneroskolan.

– Vi kom igång 2016, när jag flyttat hem till Sverige och var med om Ricos (handbollsklubben från Solna) snabba resa upp genom seriesystemet. Det började som ett pilotprojekt på Hjulstaskolan. Ett par år senare kom Jennie, min dotter, in i bilden och ja… nu fungerar jag mer som sidekick och materialförvaltare, säger Linnéll, som var förbundskapten för herrlandslaget 2004-2008 men i dag strävar efter att nå ut till betydligt yngre generationer.

– Jag kan sakna den pedagogiska biten inom idrottsrörelsen ibland. Här försöker vi, för barnens bästa, satsa mer på behovs- än på åldersanpassad verksamhet.

Ingemar Linnéll, bland annat före detta förbundskapten, har fokus på yngre generationer i dag och sprider Hand the Ball via landets skolor.

LOVVÄRDA INITIATIV

Närmare ett 30-tal idrotts- och fritidslärare från olika delar i kommunen har nappat på inbjudan och deltar i utbildningen. Sedan får de inspirationshäften, bollar och övningsmaterial med sig hem till respektive skola.

Svenska Handbollsförbundet har implementerat det pedagogiska rörelsekonceptet i sin verksamhet och Jennie Linnéll och Anna Wåhlin är anställda som projektledare respektive verksamhetsutvecklare och leder teori och praktik under utbildningen i B-hallen. Idrottems speciella studie- och utbildningsorganisation, RF-SISU, finns också med i kulisserna och stöttar arbetet i skolor och föreningar. Men framför allt kommer OV Helsingborg under hösten att åka ut till lågstadieklasser i kommunen och leka Hand the Ball.

– Vi har ju redan bra kontakt med handbollen i stan genom OV och deras aktiviteter varje vecka ute i områdena (HFA – Handbollsskola för alla). Hos oss på Anneroskolan kan eleverna inte bara testa handboll, utan även dans och taekwondo i anslutning till skoldagen, berättar Joachim Hansson, en av deltagarna.

Kollegan Sally Andersson, till vardags idrotts- och fritidshemslärare på Gustavslundskolan, fortsätter:

– Det har varit en väldigt inspirerande och rolig dag. Jag uppfattar att folket inom handbollen här i Helsingborg är angelägna om att ha goda kontakter med skolorna och att man har fått igång bra verksamhet, inte minst under loven.

Jennie Linnéll predikar enkel handbollspedagogik. “Ibland måste man gilla kaos”, säger hon.

TUSENSTRECKET NÅTT

Från början startades Hand the Ball som en stiftelse i Danmark, med ambition att sprida streethandbollens aktiviteter via ett hjälpcenter i Kenya och vidare i Afrika. För varje grön mjukisboll som distribueras till skolor och föreningar här hemma så skänker Svenska Handbollförbundet tio kronor till den internationella hjälporganisationen.

Hand the Ball Sveriges uttalade mål är att inspirera till rörelse bland ungdomar runt om i landet. Det gäller att se möjligheter, att med enkla hjälpmedel och öppet sinne hitta möjligheter lite var som helst i närmiljön.

Med den gröna bollen i centrum fokuseras mer på lekfulla moment och mindre på press och prestation.

– Tävlandet får aldrig bli exkluderande, säger Jennie Linnéll.

Aktiviteterna och värderingsarbetet riktar sig både mot skolor och föreningar. I Helsingborg innebär det två utbildningspass i ledarskap och pedagogik. Dels det som vänder sig till skolpersonal, men ytterligare ett som riktar sig mot OV Helsingborgs unga tränare och då i första hand de som fungerar som assisterande ledare inom HFA-verksamheten. Totalt samlar det andra tillfället 17 OV-tränare samt tre ledare från Åstorp och fyra från IFK Malmö.

Pedagogerna intar skolbänken när Jennie Linnéll drar igång instruktörsutbildningen.

– Vi har varit runt i landet och utbildat ledare i Hand the Ball-anda och har jag räknat rätt så kommer vi upp i vår tusende instruktör just här i Helsingborg, fortsätter Jennie Linnéll.

Hand the Ball växlar upp lite extra under VM-året. Herrarnas januarimästerskap följs ju upp med damernas i november-december. Sex gruppspelsmatcher landar i Helsingborg, inne på Arenans huvudscen, vägg i vägg med B-hallen där pedagoger och unga klubbstränare skolas till Hand the Ball-ambassadörer.

Lokalt och globalt, smått och stort i en växande handbollsvärld.

PER OHLSSON

Se fler nyheter