3000 barn på sommarskola

OV Helsingborg lär 3 000 barn att spela handboll i sommar

Helsingborg

22 juni 2021 19:16

35 skolor och 3 000 barn. OV Helsingborgs sommarskola turnerar staden runt och får tusentals unga att testa på handboll.

Soroush Sardi övar skott.

Bild: Tom Wall

På Elinebergsskolan viner färgglada bollar genom luften. Skolan är en av trettio som handbollsklubben OV Helsingborg besöker under två veckor i sommar. En av dem som guidar barnen genom handbollens grunder är damlagets lagkapten Emelie Kristiansson.

Satsningen började för fem år sedan, när projektet med “Handbollsskola för alla – mot utanförskap för integration” lanserades.

– Projektet gick ut på att kombinera handboll och läxhjälp ute i lite tuffare områden. Ganska tidigt märkte vi att det fanns många barn som inte gillade lov. Barn i andra områden kan ha ett smörgåsbord av aktiviteter, men så är det inte riktigt här, av många olika orsaker, säger projektledaren Mats Jacobson.

Mats Jacobson är projektledare för satsningen som pågått i fem år. Emelie Kristiansson, lagkapten i OV:s damlag, lär ut handboll till Elinebergsskolans barn.

Bild: Tom Wall

En av de stora målsättningarna med projektet är att skapa naturliga mötesplatser för barn från olika delar av staden. En del av barnen som får testa på handboll, dyker sedan upp hos OV Helsingborg som aktiva.

– Det är inte det primära syftet, utan ska man koka ner varför vi gör det här så är det för att ge barn som har det tufft ett litet sommarminne. Men det finns absolut rekryteringsmöjligheter också, en chans att locka barn till klubben.

Sally Andersson ser ett behov av att erbjuda fritidsaktiviteter till barn i socioekonomiskt utsatta områden.

Det är inte första året Elinebergsskolan får testa på sommarhandboll. Sally Andersson är fritidspedagog, och berättar att många barn ser fram emot OV Helsingborgs återkommande besök.

– Det är fantastiskt kul, barnen frågar varje sommar om när det blir handboll. Just att man främjar rörelseglädje är bra och viktigt. Det finns så många som bor i det här området och inte har möjlighet att komma iväg på någon aktivitet.

Sally Andersson uppskattar att bara tjugo procent av barnen har någon fritidsaktivitet att gå till efter skolan.

– Väldigt många blir stillasittande och lägger tid på att exempelvis spela datorspel. Det är lättare än att komma iväg till en ordnad föreningsaktivitet. Bland de som har någon fritidssyssla att gå till är fotboll det absolut vanligaste.

Efter uppvärmning och skotträning är Soroush Sardi och Julia Svensson redo att ge sin första omdömen om handbollen som sport. Det råder delade meningar.

– Jag tycker det att varit kul, det är roligt att få prova på. Men taekwondo är min favorit, säger Soroush Sardi.

– Det är helt okej, men jag gillar nog fotboll bättre, menar Julia Svensson.

Julia Svensson föredrar fotboll framför handboll, men är aktiv under skotträningen.

Bild: Tom Wall

Vanligtvis hålls en gemensam avslutning på Helsingborgs Arena, där 700-800 barn brukar delta. I år är den inställd, men Mats Jacobsson är nöjd med antalet skolor som deltar i årets upplaga av sommarskolan.

– Det är större än någonsin, i år besöker vi 35 skolor. Så många har aldrig varit med tidigare.

Se fler nyheter